Донорството трябва да е национална кауза, а не хората да умират,

...
Донорството трябва да е национална кауза, а не хората да умират,
Коментари Харесай

Георги, който с присадено сърце и бъбрек покори Килиманджаро: Доказах, че и ние сме пълноценни

Донорството би трябвало да е национална идея, а не хората да умират, до момента в който чакат орган, споделя 47-годишният мъж
47-годишният Георги Пеев от Хасково е първият човек в света с два трансплантирани органа - сърце и бъбрек, изкачил най-високия връх на Африка – Ухуру. Той е висок 5892 м и се намира в планината Килиманджаро в Танзания. Хасковлията стъпи на най-високата точка на Черния континент в 6,36 ч на 7 декември с още трима българи.

Георги Пеев не е авантюрист, а експедицията до Килиманджаро, както и още доста негови начинания имат една цел и тя е популяризирането на донорството.

" Имам идея и тя е да покажа, че трансплантираният човек може да бъде физически деен, че е пълностоен. Донорството би трябвало да бъде национална идея, с цел да се вършат повече трансплантации в България, а не хората да умират, до момента в който чакат за орган ", съобщи Георги Пеев. Той е уверен, че българите не са срещу даряването на органи.

" При нас казусът е учредителен и е от доста години.

Не са виновни хората, че не даряват, а донорските центрове

- огромните софийски лечебни заведения и множеството регионални лечебни заведения, не са дейни. Просто не се пита, когато има случай на мозъчна гибел ", споделя хасковлията.

За да се подобрят нещата, в донорските центрове би трябвало да работят хора, на които им пука, продължава Георги. Казва, че у нас трансплантацията от жив донор на бъбрек е безвъзмездна, само че на година 70-80 души отиват в Турция, където си заплащат, тъй като просто търсят разновидности.

През лятото на 2013 година Георги получава ново сърце

Шеф на екипа е проф. доктор Димитър Петков, който в този момент е изпълнителен шеф на УМБАЛ " Св. Екатерина ".

" Лекарят, който ми направи бъбречната трансплантация, пък бе едно от светилата на бъбречната трансплантология - проф. Пенчо Симеонов, умря преди 3 година След него като че ли нещата са още по-зле. Има компликации и с възобновяване след трансплантацията ", твърди Георги.

Той е уверен, че присъединяване му в международни шампионати за трансплантирани и медалите, които е спечелил, са съдействали за идеята му. Вярва, че и изкачването на Килиманджаро ще помогне.

" Като няма организация, която да е зад теб, като няма механизъм, по който страна или община да помогне, разчиташ на себе си и на околните. Работя, фамилията ми, другари ме поддържат и по този начин се случват нещата.

Експедицията до Килиманджаро обаче е станала малко по-различно от участията му в международните надпревари за трансплантирани.

" След като се върнах от международното в Австралия, в студиото на Нова тв ме попитаха " А в този момент накъде? ". Аз бях чел някакви неща за Килиманджаро. Беше публикация, в която се разказваше, че върхът е изкачен от група хора с трансплантиран бял дроб. Експедицията им е проведена във Виена и е с чисто научна цел. Тогава ми пристигна някаква концепция, само че не го бях възнамерявал, просто го изтърсих. За шанс, предаването го е гледал моят другар Иван Масларов, брачен партньор на моя съученичка от Велинград. Обади ми се и ми сподели, че е бил там, само че не е качвал Килиманджаро. Ходил на сафари там и е гледал върха една седмица и си е споделил, че един ден ще го качи. Просто се обади и сподели " Давай да отиваме ", описа Георги Пеев. Нито той, нито приятелят му преди са се занимавали с алпинизъм, само че решили да го създадат.

Намерили организация и Пеев предизвестил, че е с два трансплантирани органа. Лекарите пък решили, че е в добра форма и може да опита.

Изкачването на Ухуру траяло четири дни и половина, а слизането ден и половина.

" Ние направихме късия маршрут - 6 дни. Обикновено сходна експедиция трае 7 дни. Първият лагер Каранга, на който се спи, с цел да се аклиматизираш, го подминахме и продължихме към идващия. Явно водачите решиха, че формата ни е добра и можем да го създадем ", спомня си хасковлията. През цялото време се чувствал добре. Е, усещал болки в краката, само че от ходенето.

" Няма по какъв начин да не те болят, даже и да си доста добре квалифициран физически. Ходенето е доста, а теренът е извънредно стръмен и сложен. Когато се качихме над 5000 м, към този момент се дишаше мъчно, тъй като въздухът е доста разводнен, само че никой от групата нямаше трагични проблеми ", описа Георги. Групата му нямала шанс с времето. Когато българите стъпват на върха, бушува снежна буря с доста сняг и вятър около 40 км в час

Температурата била - 10 градуса, само че поради вятъра се усещала като - 20.

" Беше тежко, само че съм задоволен, че съм си приключил работата. И се разплаках след всички тези старания. Тръгваш от базовия лагер, който се намира на 4800 м надморско ниво, в среднощ да катериш върха. Разстоянието е 5-6 км и се изминава за към 6 ч. Ходи се доста постепенно, тъй като е ужасяващо стръмно. Но страстта, изтощението, разреденият въздух и адреналинът - всичко това те подвига ", твърди Георги. Въпреки това той признава, че повече няма да се качи на сходна височина.

" Продължавам с присъединяване в надпревари за трансплантирани. Догодина през юли има европейско състезание в Португалия. Надявам се да не сме единствено трима-четирима, както нормално, а да сме 10-15 от България. След всичко, което направихме освен аз, само че и Огнян Данчев, Евгени Георгиев и Ирен Дикова. Това сме хората, които постоянно вървим по надпревари за трансплантирани. Надявам се някой да ни обърне внимание и да даде пари, с цел да отидем повече трансплантирани там, сподели Пеев. Той е уверен, че по този метод трансплантираните ще се почувстват пълноценни освен за себе си и за фамилиите си, само че и за обществото. Защото смисълът на трансплантацията е болните хора да се върнат към естествения си живот.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР